Frozen shoulder

Frozen shoulder is een aandoening welke voornamelijk voorkomt in Noordelijk gelegen landen en wordt veroorzaakt door een relatief verlaagd immuunsysteem aangevuld met blootstelling aan klimatologische factoren (Koude, Vochtigheid en Wind). In zuidelijke landen (of hier in de zomer) komt het ook regelmatig voor, met als oorzaak een te koud afgestelde airco. De spier is verzwakt met lokaal veel Koude en evt. aangevuld met Dampvorming in het weefsel. Er kunnen verhardingen/verklevingen in de verschillende weefsellagen voorkomen, welke zeer hardnekkig zijn. De mobiliteit wordt flink beperkt en de patiënt ervaart enorm veel pijn!

 

 

 

 

Frozen shoulder = Bī-syndroom

De schouderpartij komt het meeste voor onder de noemer Frozen shoulder, maar in principe kan het bij elke spier, pees/gewricht in het lichaam optreden. In het Aziatisch medische systeem vallen deze klachten, onder Bī-syndroom. Ook post-operatieve klachten kunnen hieronder vallen. Denk dan bijv. aan: een operatie is als succesvol bestempeld, echter heeft de patiënt achteraf hevige onverklaarbare pijn! Op de foto ziet men niets, dus wordt er ook niets gedaan. Weet dan dat met de toepassing van acupunctuur én moxibustion de oorzaak en klachten van Frozen shoulder / Bī-syndroom juist zeer goed te behandelen zijn, in tegenstelling tot de methodes van het reguliere medische systeem.

 

 

 

 


Frozen shoulders more often than not melt nicely.een zeer effectieve behandeling tegen Frozen Shoulder 


 

 

 

Het reguliere behandelingstraject 

Het standaard protocol is meestal huisarts, welke doorverwijst naar de fysio. Bij de fysio krijgt men oefeningen om de mobiliteit te vergroten en het weefsel te doorbloeden en kijkt men o.a. naar de mobiliteit, tonus en kracht. In sommige gevallen gebruikt met dry-needling, maar voor ernstig verzwakte spieren is dry-needling juist contra-effectief. Helpt dit niet, dan verwijst de fysio meestal terug naar de huisarts. Deze zet dan in de meeste gevallen een spuit.

 

Hoe acupunctuur Frosen Shoulder aanpakt?

Allereerst wordt het immuunsysteem (Wèi Qì) aangesterkt. Vervolgens wordt door cupping, de Koude én Dampvoring in de spieren naar de oppervlakkige lagen getrokken door een vacuüm te creëren. Ook worden hierdoor vastzittende weefsellagen losgemaakt. Daarna worden acupunctuurnaaldjes gezet en worden deze verwarmd. Dit verhoogt lokaal het immuunsysteem. Daarnaast openen de poriën zich, waardoor de Koude naar buiten wordt gedrukt door het aangesterkte immuunsysteem. Bij heel vastzittende spieren wordt na een aantal behandelingen ook aanvullend gebruik gemaakt van Tuī ná technieken (Chinese manuele therapie), om de hardnekkigste verhardingen in spieren los te krijgen.

 

 

Over een spuit zetten bij Frozen Shoulder!

Het zetten van een spuit is zeker niet zonder risico bij Frozen shoulder/Bī-syndroom. Je voelt de pijn daarna niet meer (symptoombestrijding), echter wordt de oorzaak totaal niet aangepakt. Je voelt tijdelijk geen pijn meer en gaat meer bewegen, maar het probleem is niet weg! Verzwakte spieren worden nóg meer belast en het probleem blijft, of wordt daardoor juist nog erger! Maar dat voel je pas wanneer die geweldige spuit is uitgewerkt. Daarnaast beschadigt het peesweefsel altijd door het zetten van een spuit en is er een verhoogd risico op een ruptuur, waarmee je nog verder van huis bent!

 

 

 

Overweeg je na het lezen om toch voor een spuit te gaan bij Frozen Shoulder?

Laat je voorafgaand goed informeren door de zorgverlener over alle voor- en nadelen. Dan kunt je een weloverwogen beslissing maken of je wel/niet een spuit wilt nemen. Je bent namelijk niets verplicht. Je laat de spuit het beste zetten door een specialist (orthopeed) en dus niet door je huisarts! Sta er op dat je een doorverwijzing krijgt! Zoals eerder vermeld: Het peesweefsel/kapsel wordt door het zetten van een spuit altijd beschadigd en rupturen door het verkeerd zetten van de spuit, komen zeer veel voor!

 

 


Een spuit (of meerdere) gekregen, maar helpt het niet tegen Frozen Shoulder?

Dan kun je alsnog acupunctuur toepassen. Houdt er wel rekening mee, dat er veel meer behandelingen nodig zijn, omdat de spuit de lokale pijnplek en het omliggende weefsel juist nog meer heeft verzwakt!


 

 

 

Heb je vragen over acupunctuur bij Frozen Shoulder?

Neem gerust even contact op. Ik informeer je er graag over.


Acupunctuur Maassluis

Van Ostadestraat 13c | 3141 JM Maassluis
T: (06)11 44 86 21 E: info@acupunctuurmaassluis.nl
FB: facebook.com/acupunctuurmaassluis