longaandoeningen en luchtwegklachten

Voor patiënten met long-/luchtwegklachten is acupunctuur eigenlijk een ‘must‘, omdat zij in de meeste gevallen al een zwakker immuunsysteem hebben, waardoor zij sneller een verkoudheid kunnen oplopen en daardoor ook ziek kunnen worden. Vervolgens verergeren bij ziekte (denk aan Influenza/Covid19) de klachten vaak exponentieel t.o.v. een gezond iemand die ziek wordt én zijn zij langer ziek. Door het verzwakte immuunsysteem kwakkelt deze groep ook meer met ups & downs.

 

 

Wat kan acupunctuur betekenen bij longaandoeningen?

Met acupunctuur kun je het Long- en immuunsysteem een flinke boost te geven. Over het algemeen kunnen longpatiënten na de acupunctuur sessies veel beter de koude seizoenen doorkomen, omdat vooral de longen hier baat bij hebben. Dit betekent dat patiënten ook minder kwakkelen en zich gewoonweg fitter voelen en over voldoende energie beschikken.

 

Longpatiënten wordt aanbevolen om de behandeling te starten aan het begin van de herfst (+/- begin september).  

 

 

Wat voor symptomen worden met acupunctuur aangepakt?

Iedere patiënt is anders, zo ook de symptomen van de aandoening. Met acupunctuur kijken we welke symptomen dominant zijn, wat de onderliggende problemen zijn én welke symptomen tot uiting komen. Bij overmatige slijmvorming wordt een behandelplan opgesteld om de slijmvorming aan te pakken, maar ook om het Milt systeem (in het Chinees geneeskundig model ook verantwoordelijk voor het oplossen van een teveel aan slijmvorming) te versterken, zodat het opruimen van de overmatige slijmvorming ook goed kan gebeuren.

 

Zo zal bij droogte van de Longen, juist een behandelplan worden opgesteld om de vochthuishouding te stimuleren, zodat het slijmvlies in de Longen, mond en neus weer goed wordt bevochtigd. Luchtwegklachten/longaandoeningen zijn meestal onomkeerbaar, maar acupunctuur kan daarbij wel de kwaliteit van leven beïnvloeden. Indien slijmvorming voor een kwart verminderd kan worden, waardoor mensen hun dagelijkse leven weer kunnen oppakken, dan geldt dat als een flinke verbetering.

 

 

De veel gebruikte mening: “acupunctuur…daar geloof ik niet in!”

Acupunctuur kan veilig en effectief naast het reguliere traject verlopen (ook wel complementaire therapie genoemd). Vaak hoor ik van patiënten dat als ze melden dat ze acupunctuur ondergaan, de betreffende huisarts of specialist aangeeft dat hij/zij niet in acupunctuur gelooft en dat het onzin is. Let wel, dat is de subjectieve mening van de arts, waarmee hij tevens wetenschappelijk onderzoek op het vlak van acupunctuur negeert en dat heeft niets met geloven te maken. Maar kwalijker is, dat zijn/haar subjectieve mening het patiënten belang schaadt.

 

Veel longpatiënten welke zich laten behandelen met acupunctuur in combinatie met TDP/moxibustion (verwarming van de naalden), en klinische onderzoeken geven aan dat deze patiënten een significante verbetering in de kwaliteit van leven ervaren. Dat is dus nogal tegenstrijdig met de subjectieve mening van veel artsen. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) mag de arts/zorgverlener u alleen informeren/adviseren vanuit zijn eigen vakgebied en dat is niet acupunctuur. Uiteindelijk is het de patiënt welke, na een volledig informering en afweging, over zijn/haar te volgen behandeling beslist. Of u acupunctuur als complementaire therapie wilt gebruiken is dus, conform de WGBO, geheel uw eigen keuze.

 

 


 

Wil je een afspraak maken voor een acupunctuurbehandeling voor longklachten, of wil je meer info?

Bel, of stuur even een (Whatsapp) berichtje. Het is erg druk, waardoor ik de telefoon niet kan aannemen tijdens het behandelen. Ik bel je dan op een later tijdstip terug.

 

Acupunctuur Maassluis
Van Ostadestraat 13c   |  3141 JM  Maassluis
T: (06)11 44 86 21 E: info@acupunctuurmaassluis.nl
FB: facebook.com/acupunctuurmaassluis